TM

Counting Sheep... mmmbbeekkk~

“One sheep, two sheep, three sheep……….zzzzzzzzz.” Hey! Did someone just doze off into that grassy hillside where all those sheep like to spend their time jumping over fences?
Dalam bahasa melayunya mengira kambing biri2. Sebenarnya apa yg kita dengar pasal counting sheep ni mmg boleh diguna pakai. Mmg boleh dikatakan berkesan dalam salah satu cara mereka2 yang ada masalah nak tido malam.. (mcm aku..). This is due to a simple fact about concentration and relaxation.Minda biasanya akan cenderung menjadi fokus dan relax dalam beberapa ketika dan method mengira bebiri ni akan menjadikan kita bertambah concentrate dan relax pada masa yg sama... Faham tak apa aku cuba sampaikan nih?? hehe..

Masalah susah tido / insomnia ni mmg banyak berlaku pada mereka yang hidup kt kota2 besar.. mcm kl ni.. Biasanya berlaku bila seseorang tu terpaksa menyiapkan sesuatu kerja atau sesuatu yang mengganggu fikiran.
Masalah ni memberi kesan yg kurang baik seperti memory lapses, penat, mata rabak, emosi tak stabil dan lesu. Mungkin korang boleh try cara mengira bebiri ni beb. Actually, kaedah ni boleh dikatakan satu meditation dan popular kt sesetengah negara.

Banyak lagi cara lain kalo ada problem takleh tido ni. Contohnya ramai gak yg amik pil tido tapi ini biasanya akan meninggalkan kesan di belakang hari.. So, aku tak suggest la..

Satu je masalah.. Kalo korang2 tak suka kambing.... Ini pon bukan masalah sebenarnya.. Tuka jer dari mengira kambing kepada haiwan ternakan lain seperti kira itik ke, ayam serama ke, lembu ke, mermot ke, apa2 je la yg korang suka.. huhu.. renung2kan dan selamat mencubaaa~
SHARE

Adi

Hi... "experience is the worst teacher; it gives the test before presenting the lesson ... .".

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments: