Monday, August 25, 2014

Kursus Asuhan & Didikan Kanak-Kanak PERMATA (Kursus Asuhan PERMATA) @SEGi College Subang Jaya

Ramai yang bertanya di mana nak mengikuti kursus Asuhan Didikan Kanak2 (PERMATA). Anda boleh mengikutinya di SEGI College Subang Jaya. Hubungi 019-6976188 untuk keterangan lanjut.
Pengambilan bulan November 2014.
Sila rujuk maklumat di bawah:



Tuesday, January 14, 2014

Hand in my pocket

I'm broke but I'm happy
I'm poor but I'm kind
I'm fat but I'm healthy, yeah
I'm stress but I'm grounded
I'm sane but I'm overwhelmed
I'm lost but I'm hopeful, baby

And what it all comes down to
Is that everything's gonna be fine, fine, fine
'Cause I've got one hand in my pocket
And the other one is giving a high five

I feel dizzy but I'm okay
I'm not young and I'm underpaid
I'm tired but I'm working, yeah

Saturday, August 24, 2013

SEGi College Roadshow in Sabah - August & September 2013

Roadshow di seluruh negeri Sabah. Panggilan terakhir untuk sessi 2013 - tarikh kemasukan 18 September 2013.
Tiket penerbangan "Sabah - Semenanjung" ditanggung oleh pihak kolej bagi pelajar yang mendaftar di lokasi roadshow seperti dinyatakan di bawah.
Come and meet with our Counselor at venue near you! See you there~~!!



Tuesday, August 13, 2013

SEGI COLLEGE SUBANG JAYA ROADSHOW - AUGUST 2013

Curious about SEGi College Subang Jaya Campus programs? Drop by and meet the counselors at any of the venue below.


Latest promotion
(click the picture to enlarge)


Feel free to visit SEGi College Subang Jaya Official blog:http://www.segisjblog.com/

Friday, July 26, 2013

Mileage, Ninja and Dave

Dalam masa sebulan untuk pengetahuan korang, aku akan menghabiskan banyak waktu aku dengan travel. Mileage mmg tak lari >1500. Aku bukan pemandu lori, bukan pemandu bas dan juga bukan Frank Martin mcm dlm movie Transpotter. Korang semua pon tau la kerja aku apa kan, tayah nak explain lagi kt sini. Pengembaraan aku tidak bersifat international tapi lebih kepada domestik. Merantau di seluruh pelusuk tanahair untuk mencari sesuap nasi... sedih gila sial bunyi dia.. 

Tahun lepas pengembaraan aku lebih ke zon Utara tanahair.. Sejak 2 bulan lepas aku di tugaskan untuk ke pantai timur semenanjung dan juga Malaysia Timur. Biasanya tempoh aku mengembara ni lebih kurang 8 - 15 hari. Walaupon outstation, aku tetap kene report segala aktiviti aku yg berkaitan tugasan kepada superior aku di pejabat. Kene online setiap masa - report, bajet, planning dan email mmg sentiasa menghantui. Bila jadi ninja harapan boss aku ni besar jugak tanggungjawab yg dipikul coz aku still kene monitor 2 - 3 ekor ninja yg di bawah jagaan aku yg cover negeri2 lain. Ada yg independent dan ada jugak yg sengal. Tapi setakat ninja2 yg sekarang ni Alhamdulillah.. boooleh la..

Bulan lepas aku ke Malaysia Timur - Sabah. Mulanya aku cuma jadi bidan stuntman yg kene terjun coz ada arrangement antara new ejen dengan boss aku kat Semporna. Nak dijadikan cerita, boss aku masuk hospital terkena buasir dan aku lah colan colan yg paling layak ganti dia. Aku ok jer... Advance ada, claim ada - ON. Lagi pon aku dah lama tak ke Sabah - last aku ke sana pada tahun 2006. Ding dong ding dong semua berjalan lancar dan sampai la aku ke Sabah masa tu. Kerja aku 2 hari je setel tapi aku ada extra 1 day - free and easy. Memba aku Dann ada bgtau - "alang2 sampai Semporna try la pi Mabul Island or Sipadan, dengar2 sana best ", katanya. Aku pon gunakan masa yg ada tu pegi la ke Mabul. Mmg cantik tempat dia.. tapi aku tak berapa enjoy coz I'm not a diver! Resort dia suck.. Aku malas la nak elaborate panjang2 pasal Mabul.. kalo compare dengan Perhentian serious shit Perhentian lagi happening. Yang penting aku dah sampai sana and kalo ada orang cerita pasal sana semua dah dalam poket aku. Mabul and Sipadan hanya heaven untuk divers saja..

Kat Mabul aku stay kt dorm - 4 orang dalam satu dorm.. masa tu sebilik dgn aku tu sempat la kenal2 dgn Mike (Canada), Lee ( China ) dan Dave (Penang). Dorang ni semua divers pro punya.. Diving log book dorang semua penuh2.. semua laut dorang dah dive. 

Satu malam je pon aku stay situ.. Mike tak banyak sembang coz dia tengah kena food poisoning.. Lee pulak tak habis2 cerita pasal durian.. nak dtg KL next month nak ajak aku makan durian kt SS2.. dan satu malam tu la aku berborak panjang dengan Dave.. dia ni India tapi sangat la 1Malaysia coz dia tau banyak pasal Melayu. Dia pon tahu banyak pasal Islam. Tak pelik la coz dia ni membesar kt kampung melayu kat Taiping - ceritanya. Dave ni engineer kt Bosh dan selalu dia merantau ke seluruh dunia atas urusan kerja. Lebih kurang je la kerja dia dgn kerja aku.. sebab tu senang nak masuk kepala bila borak.. Borak pasal Islam, pasal pembelajaran Sains n Math dalam bahasa Inggeris di sekolah, pasal bomoh, China rises dan mcm2 lagi lah.. Mula2 aku ingat dia ni Melayu mamak coz BM dia mmg Melayu habis. Bila nampak tattoo koi kt belakang badan dia baru la aku sedar dia ni India.

Friday, July 12, 2013

SILA BANTU TOK ADI - soalan SPM

PERISTIWA:
Tok Adi sampai ofis awal, seperti biasa berpakaian pejabat kaler pink kemas berseluar hitam berkasut kulit+pv- punch card lepas tu bersarapan di mamak berhampiran. Order roti kosong 1 + teh tarik kurang susu..Pagi tu meja di mamak boleh dikatakan full house, amat bertuah juga Tok Adi dapat duduk di meja berseorangan. Apa yg di pesan tak sampai 2 minit dah tiba.. Menikmati sarapan sambil baca The Sun free edition.
Tiba2 dtg seorang mamat menyapa, "bro, takde orang sini?"
Tok Adi jawab, "takde, duduk lah" mmg keadaan mamak masih lagi full house - situasi ni standard la kalo kt mamak..
Mamat tu order kopi tarik sambil membelek2 androidnya duduk betul2 menghadap Tok Adi.. Macam tadi jugak, tak sampai 2 minit kopi dia sampai.. excellent service la machaa!!
Ntah mcm mana leka dok belek henpon, tangan dia tersenggol kopi tarik lalu tertumpah ke baju Tok Adi.."kecepesss!!
"Melompat Tok Adi kepanasan dan habis berkopi dangdut baju Tok Adi...Dan tak sampai suku minit jugaklah mamat tu tak cakap apa2 sekonyong2 blah menonong mcm tu je tak pandang belakang..

SOALAN 1:
Apa tindakan Tok Adi?
a) terpinga2 menepis tumpahan kopi sambil makihamun @#$#%#^&@*@&%!!!
b) kejo mamat tu daip lepas tu pukul sampai lembik
c) bertukar menjadi incridible Hulk tebalikkan meja sambil serang pelanggan2 lain yg tak bersalah
d) sue tauke mamak tue) rampas pita CCTV buat repot polis
f) pasrah dan balik mandi tuka baju lain
g) MC

SOALAN 2:
Sekiranya anda "mamat" tersebut di atas, apa tindakan anda?
a) mintak maaf
b) mintak ampun
c) mintak penampo
d) mintak nombor ekor
e) mintak mak kueh sepotong
f) takut nak mintak maaf , blah cepat2 mcm mamat tu jugak
g) jawapan lain (sila nyatakan...........)

MASA MENJAWAB 2 JAM.

Kisah benar ini berlaku 2 bulan lepas kat mamak belakang SEGi College Subang Jaya
Cilaka betul mamat tu.....