Monday, January 24, 2011

Kisah di Rumah Urut

Ada satu kisah ni yg aku lupa nak kongsi.. kejadian berlaku ketika di Cameroon Highlands aritu.
Aku n Layla pergi ke rumah urut!!  Tak tau la penat driving ke, penat mendukung dian ke atau cuaca terlalu sejuk hingga mencucuk tulang ke... Pinggang aku sakit teramat sangat.. Sebab dah tak tahan sgt, wifey kesian n dia kata jom le pergi berurut.. Kt pekan Brinchang tu ada ler 2 - 3 rumah urut Refleksologi - kt signboard kedai dia ni biasa nya ada gambo tapak kaki besau.. Mmg aku dah agak majoriti tukang urutnya semua China Mainland girl.. Tapi, oleh sebab aku dtg ngan layla, sekali lelaki berbadan sasa daa yg mengurut aku.. mak ai! amik nko~ punya kuat tangan dia...  ( aku rasa kalo aku dtg sorang sure dia bagi amoi yg urut aku.. :p)
Bukan ni yg aku nak kisahkan.. Kisah wife aku..
Wifey pon berurut gak.. bahu n kaki lenguh2.. Yg dia punya tukang urut ni China girl lah..
Masa kami berurut tu dgr la wifey berborak ngan amoi tu dlm bahasa Mandarin.. Aku mana faham.. Yg aku dgr cing cong cing cong jer ler..
Lepas setel tu aku tanya la wifey, apa korang borak tadi?
Wifey pon cerita.. **setelah dialih bahasa;-
Amoi : " Akak, kasut suami tu mahal tak? Berapa harga?"
Layla : " erk.. kasut tu? em.. tak mahal lah... dlm seratus jer... ( kasut nike aku beli kt al ikhsan time offer)
Amoi : " awak punya gelang emas, rantai emas ni mahal tak?"
Layla : " err.. kalo duit Malaysia ni dlm seratus lebih segram... tak ingat la berapa harga.. husband yg beli "
Amoi : " akak, buat kuku tu mahal tak buat? cantik la.."
Layla : " err... kuku? manicure ni dlm RM50 jer.. buat kt kedai kawan.."
Amoi : " akak, cantik la rambut awak, mahal tak potong?"
Layla : " err... potong kt kedai biasa jer ni.. rm15... lawa ke?"
 (bukan nak menunjuk2 yg kami banyak harta tau... cuma nak bercerita pasal amoi ni yg banyak bertanya... )
dan banyaklagi soalan yg dia tanya... semua dia puji.. sampai wife takleh nak hadap... macam kesiaaan nak jawab pon ada...
last2 wifey buat2 tertidur..... :p

Point yg aku nak sampaikan sebenarnya si amoi tu mcm rasa kami ni mcm org kaya2 sangat jer.. coz cara dia bertanya tu mcm tak pernah merasa pakai brg2 mcm ni.. mebi dia semua hidup susah kt negara dia.. sesusah2 hidup kita kt sini sebenarnya ada lagi manusia yg lebih susah dari kita... :) am i right?

6 comments:

  1. waa itu amoi punya perangai ada sikit cm dinaz la...tp bkn kepochi arr...

    p/s : badan sasa urut lg sedap tau..baru terasa...

    ReplyDelete
  2. sakit oi cik adik.. mcm kene wrestling! tapi.. mmg lega :)

    ReplyDelete
  3. memang pompuan2 yg urut tu pandai mengambil hati customer,tak tau lah kalau tukang urut lelaki..

    Cuba kalau kat Betong atau Danok, lagi lemah gemalai ..hahahha

    tapi Ady,jgn risau,aku tengok harga2 yg ko tulis kat atas tu,aku tak rasa menunjuk2 pun..ok apa harga2 mcm tu..

    Ko tak tengok blog orang yg suka tunjuk2 harga apa yg dia leh beli dan buat..(peringatan utk diri sendiri ,jgn tunjuk2)

    ReplyDelete
  4. yup rose... point yg aku nak sampaikan sebenarnya si amoi tu mcm rasa bini aku ni mcm org kaya2 sangat jer.. coz cara dia bertanya tu mcm tak pernah merasa pakai brg2 mcm ni.. mebi dia semua hidup susah kt negara dia.. sesusah2 hidup kita kt sini sebenarnya ada lagi manusia yg lebih susah dari kita... :) am i right?

    ReplyDelete
  5. selalu pergi massage kat melaka... dan tukang urut tu mmg mainland china punya org.. according to tokey, diorang mmg hidup susah kat sana... most of them sanggup tinggal family bertahun2 sebab nak kumpul duit nak kawenkan anak or skolahkan anak etc... Tapi x semua laa tukang urut yang berkenan dgn accessories mcm tu, most of them more focus on cari duit and stabilkan hidup... maybe girls tu seronok kot sebab boleh borak2 in the same language... lagipun kat cameron tu mana ada tempat shopping kan... diorang jarang jumpa agaknya

    ReplyDelete
  6. banyak lak tanya si amoi tu. org pegi massage nak rest and relax. asyik tanya je bila nak rehatnya. apa da ..

    ReplyDelete