TM

BAJET 2011 - Pinjaman rumah 100 % untuk golongan muda!!!

Antara bajet yang mendapat sambutan ramai terutamanya golongan muda yang ingin memiliki rumah sendiri... :)

----------//-------------//-------------

Kerajaan memperkenalkan 'skim rumah pertamaku' melalui Cagamas bagi membantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah.

Skim itu menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000.

"Skim ini adalah untuk pembeli rumah pertama berpendapatan isu rumah kurang daripada RM3,000 sebulan," kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentang bajet 2011 di Dewan Rakyat petang ini.

"Dalam kata lain, pembeli rumah mendapat pinjaman 100 peratus tanpa perlu mengeluarkan 10 peratus wang pendahulun, seperti amalan lazim," tembahnya.

Pada masa yang sama, tambahnya, pembeli rumah pertama juga diberi pengecualian duti setem sebanyak 50 peratus di atas surat cara pindah milik rumah yang berharga tidak melebihi RM350,000.

"Kerajaan juga mencadangkan pengecualian duti setem sebanyak 50 peratus diberi ke atas surat cara perjanjian pinjaman bagi membiayai pembelian rumah pertama tersebut.
SHARE

Adi

Hi... "experience is the worst teacher; it gives the test before presenting the lesson ... .".

 • Image
 • Image
 • Image
 • Image
 • Image
  Blogger Comment
  Facebook Comment

1 comments:

 1. best budget 2011, esp mansuh tax utk certain barang import tu, hehe.. :).. yang ni pon oke, majority orang muda pon gaji <3k, golongan miskin bandar, keinginan nak de umah ad, tp, bank xlulus, kesiannnn.. skrg, thumbs up !

  ReplyDelete