Monday, December 27, 2010

Klinik Famili TTDI - Aku nak komplen!

Wifey masuk 21 minggu pregnant ni tiba2 ada problem dgn telinga dia.. dah masuk 4 hari.. awalnya berdengung tapi semakin lama semakin kurang pendengaran pada telinga kiri dia..
Tadi pegi klinik panel famili aku tapi tutup mebi still beraya Doc Kathy.. Kene la pegi klinik lain.. Kebetulan ada klinik baru dekat area rumah aku ni.. try lah.. Klinik Famili TTDI namanya.. Klinik baru, kemas n nampak canggih..
Tapi lengang je... Mmg kami jer le patient yg ada.. so terus dipanggil masuk ke bilik rawatan.. Masuk2 je terkejut aku tgk doktor dia.. lelaki, muda (anggaran aku 28 - 32yrs old), memakai baju melayu lusuh, seluar jeans berkasut crocs kaler itam berdebu... dlm hati aku ni doktor ke cleaner?? takde keterampilan langsung..
Lepas tu dia tanya la wifey sakit apa.. Wifey pon bgtau la bla bla bla.. sakit telinga.. bla bla...
Cara doktor tu check aku langsung tak kompiden.. n tak bercakap langsung.. Wifey lak yg banyak bertanya..
Paling tak tahan tu, wifey lak tanya, taknak cek tekanan darah ke? doktor sengal tu leh ckp.. "oh ye.. boleh juga".
 Haduiii.... dia mcm tak alert yg wifey tgh pregnant.. tak tanya dh brp minggu, tak amik timbang berat.. at least dorang kene rekod ( coz lain2 klinik buat mcm tu) .Ubat dia nak kasi pain killer, padahal wifey tak sakit pon, cuma ada gangguan pendengaran jer.. Aku malas lagi nak bersuara.. Then wifey sound dia " r u sure nak bagi painkiller ni?" then, dia kata, "ermm.. ok2.. tak payah amik dulu loh..saya bagi ubat titis je.." dgn loghat kelate pekat ( no offense ).
Pelik lak kenapa la jadi doktor tapi service out! Tak pandai nak bercakap... Kalo hospital kerajaan aku no komplain la.. ni klinik swasta beb.. Doktor klinik desa lagi baik dari doktor tadi.. Kat luar pintu bilik tu nama dia "Dr Mahathir." bikin malu nama Tun jer.... -end-

p/s : bila aku GOOGLE search terjumpa la satu case ni --> KLIK SINI

10 comments:

  1. try la search status klinik ni kat kementerian..
    n buat aduan sekali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm mna nk buat aduan??? sy baru je balik dr klinik TTDI and baru lepas kena marah dengan Doktor....mmg sy tak kan pergi da klinik tu!!!!

      Delete
  2. yup.. will do dear..
    and nak buat open letter sat lagi..

    ReplyDelete
  3. hahaha mu cepok ajer, buang masa buang duit jer pergi. masalah tak selesai

    ReplyDelete
  4. klinik ttdi kat mana ni? yg kat tmn ttdi kl tu ke? or taman sri manja?

    ReplyDelete
  5. pe jadahnye sakit telinga nk check BP..ikut sedap lancau ko je nk komen2..dia doctor, taula dia ape nk buat..buatpa pakai cantik2 mcm daddy dian tapi bangang bodoh

    ReplyDelete
  6. jhonny ni rasanya kakak dia kerja kat kaunter klinik TTDI kot.. baca la artikel aku ni betul2 sebelum nak lancaukan org.. samdogol

    ReplyDelete
  7. Sy pon nak kongsi pengalaman yg sy hadapi dkt klinik famili TTDI. sy memang ade migrane. So off and on memang dia dtg sakit kepala. So Smalam sy dtg la klinik famili nie mcm biase nak amik ubat migrane. So far memang biase dtg situ jumpe doctor perumpuan pakai tudung dgn sorang lg x pakai tudung, dua2 memang baik. Tanye sebab and buat checking mcm biase la. Nak dijadikan cerita masa dtg tu nurse panggil nama and masuk la. Terkejut jgk bile doctor lelaki muda sama mcm encik daddydian kite described tu. Sy pon ckp sy kena migrane, then dia tanya dah brape lama ade migrane. Sy pon ckp dh setahun. So dia tanya lg ade x buat checking? Sy jawap ade buat MRI dgn Damansara specialist dulu. And dorang confirm xde ape2 ketumbuhan. Buat MRI pasal kerap kena migrane, jadi mungkin ade ketumbuhan. Alhamdulillah la xde ape2 and doctor kata mungkin pasal stress and x ckup tido. Lepas tu doctor lelaki muda klinik famili nie tanya 800 harga MRI? Sy ckp sy x tau pasal pakai medical card yg company bagi. Fikir jgk ape kena mengena harga MRI dgn migrane. So dia check la BP je. Pastu sy ckp sy sakit tekak dgn flu. So nak ubat utk tu skali la. Dia xde pon efforts nak check tekak ke ape. Dah camtu je. Pastu sy ckp nak mc skali since x dtg keje hari tu and dia ckp ape tau" no mc for today as we can't identified whether u have migrane or not". Haik? Dia x tgk ke previous records. So malas nak ckp byk kluarvje la bilik dia tggu ubat. Then nurse pon panggil nama utk amik ubat. Tgk dia bagi panadol je utk migrane dgn ubat selsema dgn liquid utk berkumuh. Sy tanye nurse nape bagi panadol? Dia ckp utk demam. Sy ckp sy x demam sy sakit kepala. Dia ckp kalo sakit sikit2 bagi panadol je. Bukan nak marah kat nurse tu. Dia Terima arahan je..yg Benggong tu doctor laki muda tu.

    ReplyDelete